miercuri, 8 decembrie 2010

05 Decembrie 2010 - Taul Pietrele, Retezat (5)
17 comentarii:

Vali spunea...

Mai vrei??
Mai am
10 :)

Dragos spunea...

Minunat !

pheideas spunea...

Felicitari ! Bine echilibrate, compozitie superba ! La a treia trebuia un unghi mai mare. Ai tras cu cu doua expuneri ? :)

Serban spunea...

Multumesc. Da, mai trebuia un pic de spatiu un unele margini. Nu, nu am nici unele cu expunere multipla pana acum. Totul din RAW.

pheideas spunea...

Da, corect, ai subexpus cu o treapta, doua.

Serban spunea...

In cazul de fata, zonele de umbra devin subexpuse, cerul trebuie expus corect si zapada. Mai departe, dupa gust :), se trateaza in software. Aici am facut ceva ca sa am un contrast mare, local.

TM spunea...

poze din astea fac si eu cu nikon L 100 pe mod automat:)))))

Serban spunea...

Ceea ce inseamna...? Te-a oprit cineva sa faci asta? Imi cer scuze, dar nu inteleg rostul comentariului. Acesta este un blog personal pe care postez fotografii din locurile pe unde merg. Nu emit nici un alt fel de pretentii.

pheideas spunea...

@TM, vrem sa vedem si noi pozele facute de tine ! :)) Serbane, nu te supara pe el. E mic si nu stie ... :)))

pheideas spunea...

@TM, ai dreptate, poze ca ale tale, oricine poate sa faca. :))

Serban spunea...

Nu m-am suparat. Dar e se pare ceva tipic la romani, ori lipsa de bun simt ori sa ne dam noi mai destepti... De obicei asta se intampla pe site-uri la noi unde este ceva audienta, acolo apar si cei care "isi umfla muschii", aici n-am inteles rostul. :-)) Puteam sa sterg linistit comentariul, dar am zis sa vad daca are omul ceva de zis. Deocamdata nu am introdus nici o moderare la comentarii, sper sa nu fie nici pe viitor cazul.

pheideas spunea...

Serbane, nu e numai lipsa de bun simt, ci lipsa unor repere valorice adevarate. Toti Gigeii isi dau cu parerea si se cred mari specialisti. Caz tipic ... :) Nu-ti face griji, asta a aterizat si el aici, s-a kkt si a tulit-o repede sa nu simta mirosul. :))

Serban spunea...

Asta asa este, ce zici tu cu lipsa reperelor valorice la noi. Eu am doar o lista scurta de link-uri, mai jos pe pagina. De acolo pot sa zic ca am invatat ceva, si stiu acum cat de cat ce presupune fotografia. Din pacate, la noi cine a pus mana pe aparat si a prins cateva momente deosebite crede ca a devenit mare fotograf. Recunosc, si eu la inceput credeam ca am fotografii bune dupa ce capturam astfel de momente, dar macar imi stiam lungul nasului :). Sau este alta categorie, cei care cred ca daca ai un aparat bun, fotografiile se fac singure :D. Si exemplele pot continua.
Am zis candva ca o sa arat unele exemple cam de unde pornesc cu o imagine din camera, ce posibilitati ai de editare cu camera, si cam ce fac eu ca sa le editez. Sper sa am cat de curand timp.

pheideas spunea...

Eminescu spunea - e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune. Asa e si in fotografie - tehnica e una, creatia e alta. In fotografiile tale eu vad emotia zecilor de ore pierdute in asteptarea momentului potrivit - o raza, un asfintit, un unghi. Nu mai vorbesc de cele 5 kg carate in plus - accesorii, trpeid etc. Fotografia inseamna zeci de manuale studiate, si sute de giga de imagine fara valoare, pana cand prinzi "acel ceva".
Respectivul "papagal", habar nu are care este diferenta. Nu este vina lui. Ma gandesc ca nici eu nu as percepe diferenta intre un inel facut de un bijutier iscusit si unul facut de unul mai putin iscusit. Daca mi-ar arata cineva, cu siguranta as pricepe. Si cu siguranta mi-as tine gura. :)
Referitor la secrete, poate ca merita sa scrii ceva, dar nu pentru toti. :)
Bafta multa si spor !

Serban spunea...

Multumesc, dar sa pastram proportiile :)
Orele acelea de care spuneai consider ca e un fel de a spune pierdute, caci nu sunt. De multe ori merg si nici nu scot aparatul, vremea este mizerabila, si cu toate astea imi place ca ma aflu in natura.
Paradoxul este ca acele fotografii pe care le consider reusite dintre cele pe care le-am facut pana acum, sunt cateva care impresioneaza mai putin, tocmai pentru ca sunt destul de simple, au foarte putine culori, nu sunt apusuri... :)
Voi scrie ;)
Numai bine!

pheideas spunea...

Am descoperit ca exista o diferenta. Intr-un fel vezi o imagine - peisaj, cand esti in natura, si altfel o vezi cand stai in fotoliu. Creierul are obiciul sa ne pacaleasca simturile. :)) Si sa amplifice un stimul vizual, tinand cont de ceilalti stimului. Un mod simplu de a detasa imaginea este cartonul negru decupat. Dar nu e suficient. Si apoi sunt mai multe feluri de a percepe frumosul. Cel mai simplu si la indemana este sa te raportezi la frumosul universal. Adica la ce au facut altii, si incet, incet, sa deprinzi arta de a face fotografii reusite. Modele sunt o gramada in lumea vizualului. Un alt mod este putin mai rebel. Sunt artisti care nu copiaza, ci creeaza de fiecare data ceva unic. Cu timpul isi definesc un stil propriu de a surprinde lumea, natura, cotidianul.
Si mai e ceva - frumosul tine de trairea fiecaruia, de rezonanta la ceva anume. Unora peisajele nu le spun nimic. Altii in schimb, raman extaziati, cum e cazul nostru. De ce ? Pentru ca amandoi avem un cult pentru natura.

Serban spunea...

Nu pot fi de acord cu tot ce spui. Mie nu imi place doar fotografia de peisaj, ci si alte genuri de fotografie, doar ca la peisaj rezonez cel mai mult. Si descopar ce diversificate sunt gusturile oamenilor prin prisma a ce fotografii le plac, chiar direct, dintre ale mele. Este foarte interesant.

Trimiteți un comentariu